Tjerk Mennen: ‘Elke
dag passie en betrokkenheid
bij iedereen’

28-7-2022

 

Tjerk Mennen (47) is productontwikkelaar bij Encebe. Hij werkt elke dag aan de iconen van Encebe, maar ook aan de biologische en plant-based producten waarmee het bedrijf zich steeds beter op de vleeswarenkaart zet. Hij vertelt wat het werk van een productontwikkelaar nu eigenlijk inhoudt en wat het zo leuk maakt.

Wat doet een productontwikkelaar precies?

“Mijn collega’s en ik ontwikkelen reguliere, biologische en plant-based vleeswaren voor Encebe. Ook zorgen we ervoor dat verbeterpunten vanuit onze klanten of nieuwe eisen van wetgevers worden doorgevoerd in bestaande producten.”

Hoe lang duurt het om een product te ontwikkelen?

“Meestal duurt dit een paar weken. De markt waarin wij opereren eist snelheid, dus we proberen de doorlooptijd altijd zo kort mogelijk te houden. Dit vraagt veel flexibiliteit, overleg en sturing van de productieafdeling en de planning. Dat is een uitdaging en het is mooi om te zien dat het door goed samenwerken, elke keer weer lukt.” De implementatie nieuw ontwikkelde producten in de gehele keten is, o.a. door strengere wetgeving, een langer traject.

Hoe verloopt een ontwikkelproces precies?

“We brengen allereerst precies in kaart wat de concrete wens van een klant is. Denk bijvoorbeeld aan het soort product, of het regulier, biologisch of plant-based moet zijn en aan o.a. welke voedingswaarden het product moet voldoen. Als die kaders duidelijk zijn, maken we verschillende productvoorstellen en uiteindelijk samples, zodat de klant meerdere opties heeft om uit te kiezen. Is de keuze eenmaal gemaakt, dan gaan we het daadwerkelijke productieproces in. We hebben een speciale tool om alle stappen in het proces te kunnen doorlopen, van grondstoffen de nodig zijn, tot receptuur, prijzen en bestellingen. Alles komt dan op de juiste manier samen, zodat het product exact zo uit het productieproces komt als wij hebben bedacht.”

Maakt Encebe ook biologische vleeswaren?

“Zeker, steeds meer zelfs. We zijn enkele jaren geleden begonnen met 4 à 5 producten en daar komen de laatste jaren steeds meer nieuwe producten bij. Dieren die biologisch zijn gehouden, kunnen meer variëren. Dat betekent dat de vlees-vetverhouding van biologisch gehouden dieren meer kan verschillen per vleesdeel dan die bij regulier gehouden dieren. Die variaties maken het voor ons uitdagender om gelijkmatige producten te maken en om ze in dezelfde grootte en volume te produceren. De selectie van de grondstoffen is heel belangrijk, evenals een constante aanvoer. Er zijn namelijk veel minder biologisch gehouden dieren dan regulier gehouden dieren in Nederland. Een goede samenwerking binnen onze biologische keten is daarvoor erg belangrijk.

Hoe zit het met jullie plant-based vleeswaren?

“We willen samen met onze collega’s in Groenlo en ook Leeuwarden in dit segment echt een voortrekkersrol spelen. Zij maken samples, die vervolgens bij Encebe worden geïmplementeerd door ons als productontwikkelaars en dan in productie gaan. Dat heeft succes. Onze vegan carpaccio is eerder dit jaar bij een grote Nederlandse retailer geïntroduceerd en dat is echt een mooi succesverhaal. De reacties van consumenten op social media waren heel positief. Het laat zien dat Vion als producent van plant-based producten echt op de goede weg zit!

We zijn binnen Encebe erg trots op onze producten, op zowel de iconen als de biologische en plant-based varianten. Testpanels beoordelen de producten periodiek en we komen dan steevast boven de benchmark met onze concurrenten uit. We scoren met biologische producten in sommige gevallen zelfs zo bovengemiddeld dat ze beter worden gewaardeerd dan conventionele producten van concurrenten. Onze biologische salami, biologische Yorkham en biologische Slagersachterham zijn bijvoorbeeld echte toppers. We hebben mooie stappen gezet en daar zijn we trots op. We doen het echt samen met iedereen binnen het bedrijf. Ik zie elke dag weer passie en betrokkenheid.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Ik hou van de afwisseling en de samenwerking met mensen op allerlei plekken in het bedrijf. Als een product dan ook nog succesvol is in het retailkanaal, dan is dat een kroon op je werk. Encebe is een betrokken en laagdrempelige club, met mensen die van aanpakken weten. We hebben hier de laatste jaren ook grote stappen gezet: ons succesvolle turnaround-project, een geheel nieuwe uitstraling en natuurlijk de focus op biologisch en plant-based naast de smaakvolle en pure vleeswaren die we al 100 jaar maken. We hebben Encebe met deze goede basis echt op de vleeswarenkaart gezet.”